суботу, 13 січня 2018 р.

Щедрий Вечір та свято Маланки


   За тиждень після коляди, напередодні Нового Року (за старим стилем), 13 січня відзначають Щедрий Вечір або Васильєву Коляду. За християнським календарем - це день преподобної Меланії. В народній традиції обидва свята об'єднались, і тепер маємо Щедрий Вечір, або свято Меланки.


Внаслідок розбіжності, яка існує між Григоріанським (світським) та Юліанським (церковним православним) календарем, українці святкують Новий рік двічі в році: офіційне святкування Нового року припадає на 1 січня, а 14 січня, яке залишилося в народній традиції важливою складовою прадавнього календарного обрядового циклу українців, сьогодні носить назву Старого Нового року.
У навечір'я Нового року (тепер - 13 січня) у церквах відбуваються урочисті Богослужіння на закінчення Старого року, щоб наприкінці року подякувати Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік. Як і на Свят-вечір, цього дня готують святкову вечерю, яку в народі величають Щедрою, тому що страви цього вечора не є пісними.

До приготування головної страви вечора – куті - господині завжди ставилися по-особливому, існував цілий ритуал, як це правильно зробити. Перш за все, кутя варилась вдосвіта. Окрім цього вона обов'язково мала бути смачною і не «вилізти» із горщика. Люди вірили, що якщо кутя «втече», або ж трісне горщик, то весь рік буде невдалим і навіть може трапитись нещастя. Якщо ж таке траплялось, то понівеченій горщик разом із святковою кашею викидався на смітник подалі від дому. За традицією на святковий стіл хазяйка має поставити щедро заправлену маком, медом та горіхами кутю, узвар із сухофруктів, наваристий холодець зі свинини, вареники із різними начинками, а також борщ з пампушками, приправленими часником. 
За святковий стіл родина сідає у повному складі в чистому гарному одязі. Окрім цього всі просять один у одного пробачення за те, чим могли образити протягом року. Спочатку всі збираються вдома, а далі вже починаються гуляння, адже на Щедру вечерю прийнято ходити в гості, а також приймати і частувати гостей найкращими наїдками. Це вважається запорукою достатку у домі.
Тільки посідали за стіл, а під вікном уже й щедрують.
Докладніше можна переглянути Українські традиції 

Цікава стаття Марії Бабич  

  Прикмети
 У цей день наші предки спостерігали за природою, щоб зрозуміти, що їх чекає в прийдешньому році і який вродить урожай. Також мало значення, як мине Щедрий вечір. Оскільки спостереження збирались роками, тому сьогодні вони не тільки актуальні, а ще й добре перевірені часом і людьми. Ось деякі із них: 
- якщо ніч видається зоряною і ясною, то урожай буде багатим і рясним;
 - якщо на Меланію стоїть тепла погода, то літо буде дощовим;
 - на столі обов'язково повинні бути присутніми страви зі свинини - худоба буде плодовитою, а в сім'ї пануватиме лад і мир;
 - чим рясніше застілля, тим вдалішим буде весь рік;
- якщо господарі 13 січня добре приймуть щедрівників, то це принесе їм щастя; 
- якщо 13 січня на вулиці туман, значить, в Новому році всіх чекає щастя, а урожай буде багатим; 
- сильна хуртовина обіцяє багатий урожай горіхів;
 - якщо небо зоряне, то буде багато ягід і грибів; - якщо на Василів вечір випадає молодик, то ріки навесні з берегів не вийдуть; 
- відлига 13 січня обіцяє дощове літо;
 - якщо сонце стоїть високо - садівники зберуть багатий урожай;
 - якщо ніч 13 січня безмісячна, то це нечиста сила місяць вкрала;
 - рахувати мілкі гроші в цей день не можна - це віщує сльози;
- всі сни 13 січня вважаються віщими; 
- якщо захворієш на Старий Новий рік, то одужувати будеш повільно