неділю, 28 січня 2018 р.

Український віночок


     Образ української дівчини неможливий без гарно увінчаної квітами голови. Та мало хто сьогодні знає, що це не тільки чудова прикраса, яка формує естетичний зовнішній вигляд юної українки, а перш за все — важливий елемент — символ українського життя.


    А ви знали , що вінки із штучних й воскових квітів плели, в основному, черниці православних монастирів і продавали на київських базарах, від чого і назва — «київськими». Вони купувалися перед шлюбом як весільні. Штучні квіти у вінку перевивалися зеленим барвінком. Подекуди побутував звичай вплітати пташине пір’я: пав’яче, куряче та з хвоста селезня. Але з яких би матеріалів плели вінок, він мав був бути невисоким і охайно прилягати до голови.
Цей витвір мистецтва був книгою душі дівчини: мовою квітів вона виражала свої почуття, стан душі, події, які відбувалися в житті. Мистецтво плести вінок — ціла наука, яку сьогодні відроджується.

Переглянути більше
Справжнє розуміння української культури неможливе без знання народних традицій та обрядів, без знайомства з національними символами і оберегами. Одним із таких символів-оберегів є український вінок.

  Пропоную колекцію сучасних авторських віночків, обручів.
 



 











    
Більше корисноі інформації в статті Світлана БОЙКО, Оксана КОЖЕМ’ЯКА.НОВИНИ КРАЇНИ

 Сподіваюсь, що вам сподобалась колекція робіт.