понеділок, 30 серпня 2021 р.

Веб-квест "З Україною в серці"

В основній частині ми запрошуємо учнів на сайт вебквесту, ознайомлюємо з порядком роботи та пропонуємо виконати такі завдання.

  •  Пазл «Карта України». Завдання створене за допомогою інтернет-ресурсу «Jigsaw Planet» і сприяє формуванню географічних знань учнів. Перетягуючи мишкою фрагменти пазлу, учні мають скласти карту України. Перемагає команда, яка впорається найшвидше.
  • Вікторина «Я знаю історію України» (інтернет-ресурс «Fyrebox») включає в себе 15 запитань з історії нашої держави. Наприклад: «Що означає слово козак?», «Хто є автором першої Конституції України?», «Хто став першим Президентом незалежної України?».
  • Ребуси «Державні та народні символи моєї Батьківщини» (інтернет-ресурси «LearningApps» та rebuscom). Завдання спрямоване на перевірку знання учнями національної символіки України.
  • Гра «Подорожуємо Україною» створена з допомогою ресурсу «LearningApps». Перед учнями з’являється карта нашої держави, на якій шпильками позначені певні природні об’єкти. Діти мають визначити, що ж це за об’єкти. Для цього учень натискає на шпильку і вибирає правильне (на його думку) зображення серед запропонованих варіантів.
  • Гра «Що в Україні най, най …», під час якої учні в цікавій формі можуть ознайомитися з рекордами України, створена з допомогою ресурсу «ClassTools». Натискаючи на кнопку «Start Game», ми опиняємося в космічному просторі, де на літаючих тарілках, які потрібно спіймати за допомогою комп’ютерної миші, знаходяться рекорди нашої країни. «Хто в Україні найсильніша людина?», «Яке озеро є найглибшим, а яке найбільшим?», «Як називається найбільший вантажний літак України та світу?» тощо. Про все це та багато іншого учні дізнаються під час гри, яка має кілька рівнів, на кожному з яких запитань стає все більше, а рух літаючих об’єктів пришвидшується.
  • Гра «Страви національної кухні» створена за допомогою інтернет-ресурсу «LearшngApps». Перед учнями з’являється таблиця з літерами, серед яких потрібно знайти перераховані поряд страви та напої національної кухні. Команди працюють на швидкість.
  • Гра «Відомі українці» (інтернет-ресурс – «LearшngApps»). Завдання учням – встановити відповідність між ім’ям відомої людини, фото та інформацією про неї. Після виконання завдання на екрані з’являється вітання з успішним проходженням вебквесту. І завершується цей етап словами В. Сосюри: «Любіть Україну, як сонце любіть…».
     За виконання кожного завдання команди отримують певну кількість балів та QR-коди з частинами висловів відомих людей про нашу Батьківщину. Наприкінці уроку учні мають написати ці вислови на аркушах паперу та розмістити на дошці. Наприклад: «Без будь-кого з нас Батьківщина може обійтися, але будь-хто з нас без Батьківщини – ніщо». (В. Сухомлинський)

        Під час завершальної частини уроку відбувається підбиття підсумків, оголошення та нагородження переможців, а також рефлексія, під час якої учні діляться враженнями від вебквесту. Потім дітям пропонуємо закінчити речення: «Я хочу, щоб моя Україна…». Учні можуть сказати: «Я хочу, що моя Україна була багатою, успішною, квітучою, щасливою». А нам залишиться лише побажати, щоб дитячі мрії здійснювалися, а в серцях наших учнів завжди жила любов до своєї Батьківщини.


Адреса вебквесту: https://sites.google.com/view/vebkvest2021

    Учитель. Молодці! Ви гарно впоралися з роботою і показали, що ви дійсно чудові, прекрасні, найкращі, талановиті, найгарніші, найрозумніші і просто фантастичні! Але особливо хочеться відзначити команди, що показали себе лідерами в нашому змаганні. (Оголошення переможців).

Рефлексія: 
- Що нового ви сьогодні дізналися про Україну? 
- Що сподобалося/не сподобалося на уроці? 
- Закінчіть речення «Я хочу, щоб моя Україна ...» 
Вправа «Я бажаю собі і вам...».

LeamingApps.org, ClassTools.net, Fyrebox, Jigsaw Planet, rebus1.com – онлайн-сервіси, які дозволили створити інтерактивні вправи для вебквесту.