неділя, 25 квітня 2021 р.

"Хрещата"писанка



     Писанка, як і вишиванка, має свої особливості у кольорі та оформленні, залежно від місцевості.

Декоративна писанка Віки Бачинської для алеї писанок.


Писанка "Хрещата" або Штернова
Хрест  є сонячним знаком. Його зображення походить від схематичного зображення птаха, оскільки в давнину сонце уявляли як птицю, що летить у небі.

В орнаменті писанок хрест є “божим знаком”, який пов'язують з деревом життя. Хрест складається з двох ліній, що перетинаються: лінії часу (горизонтальної) і вічності (вертикальної), тобто хрест водночас символізує буття і небуття. Також, хрест ототожнює 4 сторони світу, 4 вітри, 4 пори року


Сонце на писанці зображають у вигляді кола, ружі (восьмираменної зірки).

У давнину Великдень був одним із традиційних свят на честь сонця. Згідно із віруваннями, сонце — Боже око, отож і символізує воно правду та істину, справедливість, а також переможця будь-якого зла. Отож, сонце є уособленням Бога на землі, справедливості і свободи, єдності.


  Мешканці Наддніпрянщини зображали рослинні символи на чорному, темно-вишневому, червоному, а подекуди і зеленому тлі. Писанку розділяли на поля. Квіти завжди зображувались розгорнутими і розмальовувались в основному трьома кольорами: білим, жовтим та червоним. Для розпису використовувались широкі лінії.

Однак свої особливості писанкарства є і в окремих областях.

У Полтавській губерні, наприклад, яєчка розфарбовують білими, жовтими та зеленими барвами, з червоним, коричневим, чорним і зеленим розписом. Різноманіття рослинних орнаментів тут доповнюється зображеннями людей і тварин.


Такі ж тенденції спостерігаються в Київській області. З візерунків тут найчастіше зустрічаються зірочки, трикутнички та курячі лапки, а ще квіти. Зазвичай малюнки тут крупні. Київські писанки вирізняються яскравими зображеннями солярних знаків та рослинних мотивів.

Список джерел:

1.https://uamodna.com/articles/vid-mista-do-mista-osoblyvosti-ukrayinsjkyh-pysanok-v-riznyh-regionah-ukrayiny/

2.https://harchi.info/articles/symvolika-pysanky

3.http://www.volynpost.com/news/110710-pro-scho-rozpovist-pysanka-kolory-ta-znaky