понеділок, 12 лютого 2018 р.

Масниця


   Період перед Великим постом історично в Україні називали Масницею, а слово Масляна виникло як адаптована форма від російського «Масленица». 
Свято Масниці здавна пов’язувалося із весняним пробудженням природи. Після прийняття християнства православна церква включила його до свого календаря.


Таким чином, цей тиждень стали святкувати за тиждень до Великого посту (припадає на лютий-березень). Масниця, порівняно з іншими язичницькими святами, практично не зазнала християнських впливів і залишилася часом веселого дозвілля з елементами давніх ритуалів.
В Україні комплекс звичаїв цього свята не отримав особливого розвитку.
      Втім, українці так само, як і інші слов’яни, каталися у цей день на конях, ходили в гості, влаштовували в складчину веселі застілля, готували вареники, млинці. 

Тиждень перед Масницею називали «всеїдним», оскільки протягом цього часу церковний статут дозволяв їсти скромні продукти. У деяких місцевостях перший день Масляної називали «ніжкові заговини», що пов’язано із звичаєм готувати в цей день холодець із свинячих ніжок.
  По всій Україні був розповсюджений звичай «колодки» або «колодій», відомий у кількох локальних варіантах. 
Цікавий різновид «колодки» донедавна побутував на Поділлі, де був традиційною формою молодіжного спілкування й вибору шлюбного партнера. На Масницю парубки пригощали дівчат  солодощами — «купували колодку», «запивали колодку», а опісля наймали для дівчат музик до танців. На знак подяки кожна дівчина вишивала перкалеву хусточку із ініціалами свого обранця, прикрашала її квітами. Разом з двома-чотирма писанками вона дарувала її парубку на Великдень — «повертала колодку». Такі ритуалізовані обдаровування виявляли взаємні симпатії молодих людей і нерідко завершувалися весіллям. Такі вишиті хусточки — «колодки» до сьогодні зберігаються в багатьох родинах як важлива сімейна реліквія.
    В останній день Масниції– у неділю було прийнято просити прощення у рідних та знайомих – це суто християнський обряд, за яким не можна входити у Великий піст маючи за душею гріхи. Тож і день цей здобув назву – прощена неділя. Більше ТУТ
Тиждень перед постом українці їдять вареники з сиром і сметаною, а не млинці. Більше читайте тут: https://tsn.ua/ukrayina/maslyana-kolodiy-chi-masnicya-etnografi-rozpovili-pro-spravzhnye-ukrayinske-svyato-pered-postom-887320.html

Перевір себе