вівторок, 8 лютого 2022 р.

Ефективні методи підвищення самооцінки

 



📌Заведіть щоденник досягнень. Цей крок не вимагає серйозних грошових і тимчасових витрат. Все просто: наприкінці кожного дня виділяйте 10-15 хвилин, щоб записати свої маленькі та великі перемоги, які трапилися з вами сьогодні. Може, ви прочитали книгу або, нарешті, стали на годину раніше звичайного часу? Завжди можна знайти привід для похвали. Це допоможе щодня формувати позитивне мислення і фокусувати свій погляд на особистих успіхах. Важливо перечитувати записи щодня.
📌Змініть оточення. Оцініть тих, з ким ви найчастіше спілкуєтесь. Якщо у вашому колі є негативно налаштовані люди, відмовтеся від взаємодії з ними. Найчастіше знаходьтесь у суспільстві позитивних та успішних людей, впевнених у собі та позитивно налаштованих по відношенню до вас.
📌 Займіться спортом. Найкращий спосіб відволіктися, очистити думки від негативу – фізичні вправи. До того ж, якщо занижена самооцінка пов'язана із зовнішніми даними, спорт допоможе привести себе у форму. До речі, під час занять спортом наш організм виробляє гормон щастя – дофамін.
📌Відмовтеся від самокритики та самокопання. Не вийде підвищити самооцінку, якщо постійно лаяти себе за щось або весь час висловлювати невдоволення з приводу своєї зовнішності та здібностей. Найчастіше хваліть себе і думайте про хороше.
📌Уникайте порівнянь. Кожен з вас – унікальна особистість зі своїм індивідуальним набором якостей, переваг та недоліків. Пам'ятайте, що завжди знайдуться ті, хто досягли більших результатів, ніж ви. І тут варто брати з них приклад. А ще краще – порівнюйте себе сьогоднішнього із собою вчорашнім, і відстежуйте своє зростання, фіксуючи досягнення у щоденнику, про який ми говорили вище.
📌Слухайте та промовляйте афірмації. Афірмація - позитивне судження, що створює правильний психологічний настрій. Це наші твердження та
переконання, думки, почуття та бажання, які ми хочемо мати прямо зараз. Важливо формулювати афірмації у часі. Наприклад: «Я маю престижну та високооплачувану роботу», «Я гарна та здорова», «Я щаслива людина».
📌Виходьте із зони комфорту. Так, про цей метод чують багато хто, але наважується на це не кожен, адже так затишно та безпечно перебувати у своєму «панцирі». Подивіться на свою проблему . Чи відчуваєте невпевненість, коли перебуваєте в новій компанії? Найчастіше відвідуйте людні місця, заходи та першими починайте бесіду.
📌Завітайте на тренінги. Існує багато різних навчальних заходів, спрямованих на підвищення самооцінки, набуття впевненості в собі, що залишається тільки вибрати те, що підходить саме вам. Якщо поки що не готові пройти тренінг, перегляньте фільм або прочитайте книгу на актуальну тему.
📌Вибачте себе. Невпевненість часто є наслідком почуття провини перед самим собою. Ніхто з нас не застрахований від помилок, і тут важливо вміти їх прощати. Напишіть собі записку і розкажіть у ній про свої почуття, емоції, думки, проблеми, невдачі і обов'язково письмово пробачте собі все те, за що відчуваєте себе винними.
📌Медитуйте. Медитація допомагає повністю розслабитися фізично та відпустити думки. Існує багато різних технік, спрямованих на позбавлення образи на самого себе і досягнення умиротворення