вівторок, 1 січня 2019 р.

 Що ж  записано на писанці? Що означають усі ці малозрозумілі переплетення ліній? З писанкою цікаво, бо це робота гарячим бджолиним воском, цікаво, бо пишеш знаки і символи, в які закладено конкретну інформацію.

Отже, на прикладі традиційної писанки центральної України « Хрестова ружа» з’ясуємо три речі:

 значення кольорів: зелений, жовтий, червоний, біл.

значення символів: хрест, ружа, вербовігілочки, баранячі ріжки,сигма,

барву готували : жовтий (квіти роиашки, цвіт бузини, жовтець) зелений відтінок (після жовтоі барви занурювали писанку у відвар кропиви або відвар з ягід бузини); червону барву отримували з відвару марени красильної, кори дикої яблуні або з відвару цизельпінії


Жовтий. Символ небесного світила (сонця), тепла та врожаю (колір стиглого зерна). Яйця цього кольору оберігали від злих сил та лихого. Також жовтий був кольором багатства.

Зелений. Колір весни, воскресіння природи, надії та життя. Символізував пробудження природи
 від довгого зимового сну.

ХРЕСТ Давній символ сонця, вогню, душі. Вважається «божим знаком». Хрест – це перетин двох ліній: вічності (вертикальна) та часу (горизонтальна). Є символом буття та небуття, початку та кінця. У християнстві він уособлює страждання та радість Воскресіння, спокуту гріхів.


ЗОРЯ і РУЖА
Цей символ зображували у вигляді п’яти- шести- семи-, восьмираменна зірки. Шестикутна – знак шести сторін горизонту співвіднесених з небом, а також знак року: дві половинки по шість місяців. Восьмикутна зірка містить в собі косий хрест, прямий хрест, а також лівосторонню і правосторонню свасті. Вона вважається символом кохання (писанка з ружею в подарунок вважалась освідченням в почуттях).




Червоний.
Символізує добро, радість життя, для молоді – щасливий шлюб. За церковною традицією яйце червоного кольору є символом Воскресіння, жертовності, небесного вогню.
Білий. Колір чистоти, символ вирію (раю). Білі символи на писанці символізували безгрішне життя.

S-подібний знак вічності.
Зелені дерева, гілки і листя – символ життя, весняного оновлення після зимового сну, вічної молодості, здоров’я та росту.

На писанках орнамент «баранячі ріжки» уособлює молоді пагони рослин.